Porady

Domowy zakwas na żurek z mąki żytniej

Zakwas żytni to kwintesencja, a zarazem podstawa wielkanocnego żurku. To właśnie od niego zależy smak i aromat tej tradycyjnej polskiej zupy. Zrobienie domowego zakwasu jest bardzo proste. Co prawda trzeba go nastawić kilka dni wcześniej, jednak pracy przy nim niewiele, maksymalnie 5 minut. Natomiast składniki są tanie i dostępne w każdej kuchni. Zatem raczej nie znajdziecie przekonującej wymówki, aby tego zakwasu nie zrobić. A smak żurku na domowym zakwasie jest rewelacyjny. 

Przygotuj: wysoki litrowy słoik, mąkę żytnią razową typ 2000, ciepłą, przegotowaną wodę, przyprawy (czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego), opcjonalnie kromka żytniego chleba lub 2 łyżki zakwasu żytniego.

Odmierz składniki:
  • 1 szkl. mąki żytniej typ 2000
  • 3 szkl. ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 12 ziarenek pieprzu
  • mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie)
 
Do dużego, szklanego słoika wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsyp 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalej przegotowaną wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj i zabezpiecz słoik gazą lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie przemieszaj zawartość łyżką.
Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne.
Po 4 – 5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *