Porady

W zakwasie siła i zdrowie. Zalety chleba na zakwasie

O tym, że chleb wytwarzany na zakwasie jest zdrowy, wie chyba każdy. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego zakwas ma tak dobroczynny wpływ nie tylko na jakość i smak ulubionej pajdy z masłem, ale i na Twoje zdrowie?

Odpowiedź jest prosta. Zakwas to nic innego jak wynik dobrze utrzymanej fermentacji mąki i wody w odpowiedniej temperaturze. Dzięki niej powstają w pierwszej kolejności bakterie Lactobacillus, które „pracują” na znany wszystkim kwas mlekowy, a następnie bakterie heterofermentatywne, odpowiadające za rozwój kwasu octwego, dzięki któremu gotowy bochen zyskuje charakterystyczny kwaskowaty smak.

Jednak naszym największym sprzymierzeńcem, który pozwala zachować w zdrowiu układ pokarmowy, są bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus plantarum). Przede wszystkim poprawiają florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym oraz naszą odporność, pomagają nam lepiej przyswajać witaminy zawarte w ukwaszonym cieście, m.in. B1, B2, B6, E, kwas foliowy, magnez i cynk). Ponadto ta grupa bakterii neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego. Co ciekawe, bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze również z pieczywa – azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.

Celowo pomijam tu kwestię smaku i aromatu, bo jednak nie każdy lubi czysty żytni chleb na zakwasie. Można jednak pokusić się o przygotowanie lżejszych wypieków, chociażby chleba pszennego z użyciem zakwasu. Taki również jest smaczny, dłużej zachowuje świeżość, nie pleśnieje i na pewno zdrowszy od wszystkich hipermarketowych podróbek.

Uwierzcie, że swojski chleb cieszy, smakuje i nie tuczy! Oczywiście, jeśli jemy go z umiarem. Tu nie potrzeba wielkich umiejętności, a wbrew pozorom taki upieczony chleb to spora oszczędność zdrowia i pieniędzy:)

Komentarze

  1. Cenne informacje.
    Wypiekam od 3 lat chlebki żytnio-pszenne na własnym zakwasie.Stan moich jelit znacząco się poprawił.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *