Bułki i bułeczki

Bagietki na zaczynie poolish

Ostatnio była ciabatta, a tym razem bagietki, o bardzo mięsistym, kremowym miąższu, z rumianą, chrupiącą skórką. Z poniższego przepisu wychodzą 3 średniej długości bułki. Jeśli jeszcze nie piekliście w domu bagietek, to czas to nadrobić, choć nie powiem, dla mało wprawionych może się okazać, że ich uformowanie nie będzie zbyt prostą sprawą. Nie mniej jednak warto podjąć trud i je upiec, bo są po prostu pyszne.

Składniki na trzy bagietki

Poolish:

219 g mąki pszennej

219 g letniej wody

1/8 łyżeczki drożdży instant.

Mąkę połączyć z drożdżami i wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze ok. 21 stopni.

Ciasto:

425 g mąki pszennej typ 650 lub 750

219 g wody ( nie wlewać całej. Jej ilość uzależniamy od konsystencji ciasta. Ma być średnio luźne.)

12 g soli

3 g suchych drożdży

Przygotowanie

adobephotoshopexpress_8cd4ca1357a8485daa478eff57bb0b5f-2

W dniu pieczenia umieszczamy w misie mąkę, sól, drożdże, przygotowane wcześniej poolish oraz wodę w ilości 180 g. Resztę dolewamy w razie potrzeby. Całość mieszamy za pomocą miksera z hakiem przez 3 minuty na najniższej prędkości. Następnie mieszamy jeszcze 3-3,5 minuty na średniej prędkości. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h. Po 45 minutach ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i je składamy. Umieszczamy ponownie w misie na kolejne 45 minut. Ciasto dzielimy na trzy porcje. Formujemy kule, które zostawiamy na posypanej mąką powierzchni, złączeniem ku górze na ok 20-30 minut. Następnie formujemy bagietki, które układamy albo między fałdami ściereczki lub na specjalnej blasze przeznaczonej do wypieku bagietek. Przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Wyrośnięte bułki nacinamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez ok. 25 minut. Na spód piekarnika należy postawić mniejszą blaszkę z kilkoma kostkami lodu, wówczas skórka bagietek będzie naprawdę chrupiąca. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony www.wildyeastblog.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *