Bułki i bułeczki

Błyskawiczne twarogowe bułeczki

Wierzcie mi, te bułki robi się naprawdę szybko. Jeśli budzisz się w niedzielę,  w chlebaku pustki, a sklep jeszcze zamknięty, możesz wrzucić składniki do miski i w mig wyrobić ciasto na 8 przepysznych twarogowych bułek. Po godzinie w domu unosi się aromat świeżych rumianych łódeczek. W tym czasie zdążysz wziąć prysznic i zrobić wiele innych rzeczy. Brzmi zachęcająco?

Przepis na 8 bułek twarogowych.  Jeśli chcesz upiec ich więcej, musisz podwoić ilość składników:

200 g twarogu ( cała kostka)

250 g mąki pszennej typ 450 (pełna szklanka)

2 łyżki cukru

4 łyżki oleju

3 łyżki ciepłego mleka

5 g suszonych drożdży

pół łyżeczki soli

rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania bułek

bulki-twarogowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na jednolitą masę. (ok 5 minut). Następnie ciasto podzielić na 8 części i z każdej wyrobić kulkę lub inny kształt. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie klei się do rąk. Z powodzeniem mogą to zrobić małe dzieci. Będzie większa frajda. Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia. Wystarczy 45 minut. w tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut do zarumienienia. Można studzić na kratce albo od razu je zjeść. Smacznego i miłej niedzieli 🙂

 

Przepis własny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *