Bułki i bułeczki, Pieczywo pszenne

Supełki z makiem na niedzielne śniadanie

Leniwy poranek, gorąca kawa i…świeże bułeczki supełki z makiem, które rosną przez całą noc w lodówce, a Ty, jak tylko nabierzesz na nie ochoty, wkładasz do piekarnika i śniadanie gotowe. Prawda, że brzmi to nadzwyczaj pięknie? Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jeśli zaangażujecie w to dzieci, pójdzie jeszcze sprawniej. I dodatkowo, mamy przyjemne zajęcie na sobotni wieczór. 

Składniki ( na 9 dużych bułeczek )

15g świeżych drożdży lub 8 g suchych Instant

200 ml mleka

100ml wody

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki cukru

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 łyżeczka soli

Na  wierzch :

mak

łyżka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody

 Sposób przygotowania :

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. Następnie z każdej kulki tworzymy rulon o długości 15 cm i zawiązujemy w supełek a końce – jeden zawijamy pod spód a drugi na górę. Bułeczki układamy na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc .

bułki surowe

Rano wyrośnięte bułeczki wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy makiem .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . Smacznego!

bułki1

bułki trzy

 

 

 

 

 

 

 

Źródło przepisu: http://cynamonowypyl.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *