Bułki i bułeczki

Bułki drożdżowe z twarogiem

Zdecydowanie są to bułki dla smakoszy drożdżówek pod każdą postacią. Moje słodkie wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w szkole prym wiódł mały sklepik, oblegany na każdej przerwie. Tam też zapach drożdżowych bułek z twarogiem był najintensywniejszy. Dziś sklepików szkolnych z bułami już raczej nie ma, ( bo za bardzo kaloryczne), za to nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je samemu. Wszak jest to naprawdę smaczna alternatywa na weekendowe śniadanie. Z podanego przepisu wyjdzie 8 – 9 bardzo sycących bułek.

Składniki:

  • 450 mąki pszennej,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 12 g drożdży instant,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 60 g cukru,
  • cukier waniliowy

Nadzienie: 1 kostka twarogu, 2-3 łyżki cukru, 1 jajko, łyżka śmietany 18%, otarta skórka z cytryny (niedużo) :

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić do temperatury ok. 37 °C (powinno być ciepłe, nie gorące). Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże suche lub drożdżowy rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie serowe:

Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.

Formowanie bułeczek:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na małe prostokąty. Każdy z nich lekko zwinąć. Zostawić pod przykryciem na 30 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i piec 20 min w temperaturze 180 st. C Jeszcze gorące bułeczki można polukrować. Smacznego!

Komentarze

  1. I wyszła drożdżówka w smaku dokładnie taka, jaką pamiętam z dziecinnych lat kupowaną po dostaniu długaśnej kolejki do jedynego w okolicy prywatnego piekarza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *