Bułki i bułeczki

Bułki z przedziałkiem na drożdżach

Niedzielne popołudnie czasem bywa twórcze. Szczególnie, gdy ma się w domu troje dzieci, które co rusz proszą o nowe atrakcje. A może by tak upiec bułki? -Tak! Tak! – odpowiada najstarszy Szymon. No to co? Szykujemy się do pracy. Miska, robot kuchenny, mąka, woda, drożdże, odrobina mleka, łyżeczka soli i szczypta cukru. To najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy przepis na bułki z przedziałkiem na drożdżach. Zaproponujcie je swoim dzieciom, albo upieczcie je wspólnie przy najbliższej okazji. Zobaczycie, że wspólne lepienie bułek to fajna zabawa:) 

Przepis na 10 bułek z przedziałkiem:
* 12g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
* 1 łyżeczka cukru
* ok. 200-240 ml ciepłego mleka (może być 140 ml mleka i 100 ml wody)
* 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
* 1 płaska łyżeczka soli
* 20 g miękkiego masła

Przygotowanie :
Drożdże świeże zasypać cukrem, dodać 50 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Jeśli używamy drożdży instant, mieszamy je wraz z mąką, solą, powoli wlewając mleko z wodą, lub samo mleko ,miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto może potrzebować więcej płynów w zależności od użytej mąki. Nie powinno być zbyt twarde, ale dające się lepić.
Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 10 bułek. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Studzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *