Bułki i bułeczki

Bułki pszenno owsiane

Moje dzieci uwielbiają bułki. W zasadzie mogłyby je jeść „na sucho” i w każdej ilości, dlatego weekend, kiedy jest szansa wspólnie usiąść przy stole i zjeść razem śniadanie, bułki pszenno owsiane, które piekłam również wczoraj, są wspaniałą bazą do przeróżnych smakowitych dodatków. Moi chłopcy, jak zwykle chwycą jeszcze ciepłe i z uśmiechem powiedzą „Mamusiu, my lubimy takie bułecki”. Dla mnie to najlepsza zachęta, by robić im z rana tak pyszne niespodzianki. A może sami je upieczecie?:)

Składniki na 8-9 bułek:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (może być również typ 650)
  • 100 g mąki owsianej
  • paczka suchych drożdży 7 g
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g ciepłej wody
  • 50 g roztopionego masła

 

Przygotowanie:

W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki, oprócz masła i wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 2 minuty. Po tym czasie dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Następnie zwiększyć prędkość obrotów i wyrabiać kolejne 2 minuty. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem. Wyrośnięte ciasto porcjujemy na 8-9 równych części, formujemy bułki na blacie obsypanym mąką i układamy na blasze, zachowując odstępy między sobą. Wyrobione bułeczki obsypujemy płatkami owsianymi, mąką, lub otrębami i przykrywamy na 30 minut do napuszenia. Rozgrzewamy piekarnik  do temperatury 230 stopni C i pierwsze 10 minut pieczemy z parą, następne 15 – 20 minut dopiekamy bez pary w temperaturze 210 stopni. Gotowe bułki pszenno owsiane będą lekko zarumienione.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *