Bułki i bułeczki

Bułki pszenno żytnie na zakwasie z ziarnami

Bułki pszenno żytnie na zakwasie to doskonała alternatywa dla chleba. Kiedy nie mamy ochoty na tradycyjne pieczywo, a chcemy pobawić się w formowanie bułeczek, które przytulone do siebie nadadzą wyjątkowy, oryginalny kształt. Idealne na kolację, albo na domowe party, jako baza do innych przysmaków. Sprawdźcie sami jakie to proste i szybkie.

Składniki na 6-7 bułek:

  • 160g aktywnego żytniego zakwasu
  • 310g mąki pszennej (może być luksusowa typ 550 lub bułkowa typ 650)
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 10 g soli (1 i 1/2 łyżeczki)
  • dowolne ziarna
  • 350g ciepłej wody
  • 3 g suchych drożdży (można pominąć)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto będzie lepkie i elastyczne. Takie ma być. Następnie przygotowujemy okrągłą formę, np. tortownicę, którą wykładamy papierem do pieczenia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Bułki formujemy w następujący sposób: moczymy dłonie w wodzie, odrywamy kawałek ciasta i nadajemy mu kształt kuli. Ciasto z dodatkiem mąki żytniej zawiera mniej glutenu, to sprawia, że jego struktura jest bardziej lepiąca i mniej podatna na formowanie. Gotowe bułeczki układamy w tortownicy w niewielkiej odległości od siebie i obsypujmy dowolnymi ziarnami.

Bułki po uformowaniu.
Bułki po uformowaniu.
Bułki po wyrośnięciu.

 

Formę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Jeśli użyjemy drożdży instant, bułki powinny być gotowe po ok. 1h – 1,5h. Jest to czas orientacyjny i w zależności od aktywności zakwasu, wyrastanie bułek może być dłuższe lub krótsze. Kiedy podwoją swoją objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Gotowe bułki wyciągamy z formy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *