Bułki pszenno żytnie na zakwasie to doskonała alternatywa dla chleba. Kiedy nie mamy ochoty na tradycyjne pieczywo, a chcemy pobawić się w formowanie bułeczek, które przytulone do siebie nadadzą wyjątkowy, oryginalny kształt. Idealne na kolację, albo na domowe party, jako baza do innych przysmaków. Sprawdźcie sami jakie to proste i szybkie.
Składniki na 6-7 bułek:
- 160g aktywnego żytniego zakwasu
- 310g mąki pszennej (może być luksusowa typ 550 lub bułkowa typ 650)
- 200g mąki żytniej typ 720
- 10 g soli (1 i 1/2 łyżeczki)
- dowolne ziarna
- 350g ciepłej wody
- 3 g suchych drożdży (można pominąć)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto będzie lepkie i elastyczne. Takie ma być. Następnie przygotowujemy okrągłą formę, np. tortownicę, którą wykładamy papierem do pieczenia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Bułki formujemy w następujący sposób: moczymy dłonie w wodzie, odrywamy kawałek ciasta i nadajemy mu kształt kuli. Ciasto z dodatkiem mąki żytniej zawiera mniej glutenu, to sprawia, że jego struktura jest bardziej lepiąca i mniej podatna na formowanie. Gotowe bułeczki układamy w tortownicy w niewielkiej odległości od siebie i obsypujmy dowolnymi ziarnami.


Formę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Jeśli użyjemy drożdży instant, bułki powinny być gotowe po ok. 1h – 1,5h. Jest to czas orientacyjny i w zależności od aktywności zakwasu, wyrastanie bułek może być dłuższe lub krótsze. Kiedy podwoją swoją objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Gotowe bułki wyciągamy z formy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!