Bułki i bułeczki

Bułki wiejskie – takie jak kiedyś

Pozostając przy wiejskich klimatach, przedstawiam wam przepis na klasyczne, niezwykle pachnące bułki wiejskie. Mój mąż orzekł, że są to najzwyklejsze w świecie bułeczki, dlatego najsmaczniejsze. Najlepsze zaraz po upieczeniu, a do tego takie proste w przygotowaniu! U nas zniknęły zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Składniki na 10 – 11 sztuk

przygotowanie 20 minut, czas rośnięcia 2 godziny (u mnie 1godz. 45 min.), pieczenie 25 minut.

400 g mąki pszennej typ 405 lub 550

100 g mąki żytniej jasnej typ 815 ( użyłam typ 720)

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży lub o połowę mniej suchych instant

1/2 łyżeczki cukru

250 ml letniej wody (użyłam o 20 -30 ml więcej wody, ciasto było zbyt suche)

 

Przygotowanie

Do miski przesiać oba rodzaje mąki i wymieszać z solą. Łyżką zrobić pośrodku wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże z cukrem. Wymieszaj je z niewielką ilością letniej wody. Miskę przykryć i odstawić na 10 minut, by drożdże „ruszyły”. Jeśli używasz drożdży suchych, ten etap można pominąć, mieszając je ze wszystkimi składnikami jednocześnie.

Wlać resztę wody i wyrabiać ciasto przez 5 minut, najlepiej za pomocą miksera z użyciem haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dodać więcej wody. W moim odczuciu, ciasto było zbyt suche, dlatego dodałam o 20 ml więcej wody. Ciasto było wręcz sypkie, a wg przepisu ma być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potrwa to ok. 1 godzinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, chwilę jeszcze wyrabiać ciasto, następnie podzielić je na 10 równych kawałków i uformować o dowolnym kształcie bułki. Ułożyć je na blasze i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Potrwa to ok. 45 minut. Tymczasem nagrzać piekarnik do 200 stopni (funkcja góra dół) termoobieg 180 stopni. Bułki dowolnie ponacinać nożem, lekko posmarować letnią wodą. Piec 25 minut. Smacznego!

 

Na podstawie przepisu z książki „Pieczenie chleba w domu” Gertrud Weidenger, Marie – Theres Wiener

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *