Bułki i bułeczki

Chałka na śniadanie

To był tzw. spontan. Mąż rzucił hasło „chałka na śniadanie” i po 15 minutach, wyrobione ciasto wyrastało już w misce. Wbrew pozorom, bardzo łatwo je się wyrabia, ciasto nie przykleja się do rąk, po upieczeniu mięciutka, pachnąca, najlepsza z masłem lub z ulubionym dżemem, konfiturą lub powidłami. Składniki podane poniżej wystarczą na jedną dużą chałkę. Spróbujcie ją upiec. Można ją również wzbogacić o kruszonkę.

 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 460 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła roztopionego
  • 150 g letniego mleka

Dodatkowo:

  • 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania chałki

 

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Dla ułatwienia film, jak ją prawidłowo zapleść: Formowanie chałki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *