Bułki i bułeczki

Challah, czyli żydowska chałka z makiem

Wypiek ten poniekąd nawiązuje już do zbliżających się Świąt. Jest tu zawarta tradycja, smak, drożdże i… mak. W języku żydowskim istnieją dwa słowa, które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego codziennie, natomiast challah to rytualny chleb spożywany przy okazji różnych świąt jako znak celebracji życia. Dla Żydów to zapleciony warkocz drożdżowego ciasta, upstrzony makiem lub sezamem, polska zaś odmiana chałki wygląda podobnie, jednak różni się smakiem i dodatkami. Żydowska jest bardziej wytrawna ma mniej cukru, mleko i masło zastępuje woda i dobrej jakości oliwa; polska ma w sobie mleko i posypana jest słodką kruszonką. Być może właśnie ten przepis na chałkę z makiem, sprawi, że zagości ona na Waszych wigilijnych stołach.  Polecam.

Składniki na jedną naprawdę sporych rozmiarów chałkę:

  • 10 dag suszonych drożdży

  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 dag mąki
  • żółtko wymieszane z łyżką wody
  • mak lub sezam do posypania

Przygotowanie:DSC_0208

Drożdże zalewamy 3–4 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min. Olej i cukier mieszamy z pozostałą wodą. Jajka mieszamy z solą, drożdżami, wodą z olejem. Wsypujemy 1/2 mąki, mieszamy ręką. Zarabiamy stopniowo resztę mąki, zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, być miękkie i lekko kleiste.

Wyrabiamy je 5–8 min na podsypanej mąką stolnicy, podnosząc je i rzucając, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i obtaczamy, pokrywając warstwą oleju. Przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, wybijamy z niego powietrze. Dzielimy na 3 lub 4 części.

Z każdej formujemy w dłoniach długi wałek. Końce powinny być cieńsze. Układamy wałki obok siebie. Zaczynając od środkowego, zaplatamy go z jednym z wałków bocznych, odwracamy i zaplatamy z drugiej strony, zwężając przy końcach. Chałka powinna być gruba w środku. Jak zapleść chałkę w 4-krotny warkocz zobacz TUTAJ lub 3 – krotny warkocz kliknij TUTAJ

Ściskamy ciasto i wpychamy pod splot. Układamy na natłuszczonej blasze. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. Smarujemy chałkę rozmąconym z wodą żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 35–40 min w temp. 190°C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *