Bułki i bułeczki

Drożdżowe bułeczki z kremem mascarpone i malinami

Za oknem zimowe słońce i bezchmurne niebo. I gdyby nie śnieg pomyślałby człowiek, że wiosna. Ale nic z tego….Temperatury wciąż ujemne i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie było tak wiosennie jak mi się marzy. Za to w zamrażarce spore zapasy owoców, które czas najwyższy wykorzystać, chociażby do tak kuszących bułeczek z kremem mascarpone i białej czekolady. Oczywiście serek mascarpone można zastąpić klasycznie – twarogiem, jeśli macie ochotę, a maliny, na przykład jagodami.

Składniki na 11 – 12 drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 60 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • około 450 g świeżych malin
  • cukier perłowy do posypania i cukier puder do oprószenia

Nadzienie:

  • 200 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 60 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

Do posmarowania:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrobić. Podzielić na 11 – 12 równych części (około 85 g każda). Uformować je w okrągłe bułeczki i odłożyć  na 30 minut, na omączoną blachę do podwojenia objętości (przykryte lnianym ręczniczkiem). Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z mascarpone, włożyć około 4 malin.

Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół), posypać cukrem perłowym i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, przełożyć na kratkę, do jeszcze ciepłych bułeczek nałożyć pozostałych malin (gdybyśmy zrobili to na początku, ser by wypłynął, byłoby zbyt dużo nadzienia). Oprószyć delikatnie pudrem.

Smacznego 🙂

 

Źródło przepisu: www.mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *