Bułki i bułeczki

Drożdżowy wieniec cynamonowy

Za niecały miesiąc najpiękniejsze, rodzinne Święta. Pogoda nie rozpieszcza, deszcz, przenikający ziąb i wszędobylska szaruga. Na szczęście są skuteczne sposoby, by ten jesienno – zimowy czas przetrwać i w dobrych humorach dotrwać do Bożego Narodzenia. Drożdżowy wieniec cynamonowy będzie w sam raz wspaniałą, niezwykle aromatyczną i bardzo sycącą propozycją na grudniowy podwieczorek. Do tego grube wełniane skarpety, ciepły koc i kubek gorącego kakao lub mleka. 

 

Składniki:
  • 550g mąki
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży świeżych lub 2 opak. drożdży instant
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 1/4 kostki masła (rozpuścić i wystudzić)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (dałam dwie łyżki)

Nadzienie:

  • 1 op. cynamonu
  • 1/3 kostki masła (rozpuścić)
  • cukier brązowy kilka łyżek

Przygotowanie:

Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka drożdże z 1 łyżką cukru pudru, dodać 3 łyżki mąki i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, przelać do wcześniej przygotowanej miski z przesianą mąką. Dodać żółtka, cukier i sól. Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania partiami dodać masło zmieszane z olejem. Wyrobić na gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie pulchniejsze. Ciasto powinno odchodzić od ścian miski. Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (u mnie zajęło całą po rozwałkowaniu) na stolnicy podsypanej mąką.  Rozsmarować roztopione masło, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Zwinąć ciasno roladę. Przeciąć wzdłuż na dwie części. Odwrócić, tak aby widoczne pasy z nadzieniem znalazły się na górze. Złączyć dwa końce i zawijać pasy tak, aby powstał splot warkocza. Przekładając na przemian pasy górą i dołem. Po zwinięciu utworzyć okrąg i złączyć końce.  Dużą blachę np. tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią zwinięte ciasto i w razie potrzeby znów uformować koło. Uformowany wieniec pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Gdy wieniec wyraźnie urośnie, posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszane z odrobiną mleka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło przepisu: abcmojejkuchni.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *