Bułki i bułeczki

Ekspresowe bułki pszenne

Zabawa w domowe wypieki uzależnia, zwłaszcza, że w moim domu, amatorów podjadania wszelkich bułek i chlebów nie brakuje. A nie ma nic fajniejszego jak rozpieszczanie swych milusińskich tym co dobre. Przepis na ekspresowe bułki pszenne jest o tyle dobry, gdyż nie zmusza nas do Bóg wie jakiej pracy. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko uformować bułki i zaczekać chwilę, by móc cieszyć się pyszną chrupiącą bułeczką na śniadanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyrobić ciasto po południu, by pod wieczór mieć świeże pieczywo na kolację. Brzmi zachęcająco?

Składniki na ok. 16 bułek: ( Na moje potrzeby użyłam połowy składników)

  • 900 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (zdecydowanie polecam dodać więcej soli np. 2 łyżeczki)
  • 3 szklanki lekko ciepłej wody

646

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h. Moje bułki piekłam po południu, więc czas wyrastania trwał ok. 1,5 h w temperaturze pokojowej.Następnie dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut. Teraz dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony http://slodki-kompromis.blogspot.com/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *