Bułki i bułeczki

Semlor – drożdżowe, kardamonowe bułeczki nadziane marcepanem

Długo zastanawiałam się, czy ten przepis nadaje się do publikacji na moim blogu, ponieważ nie jest to ani chleb ani też zwykła bułka. Z pewnością jest rodzajem pysznego deseru w formie drożdżowych bułeczek i to z podwójnym nadzieniem. W środku znajdziecie masę migdałową, zaś na wierzchu bitą śmietanę. Sama bułeczka zaś jest lekko słodka i pachnie kardamonem. Semlor, bo o nich właśnie mowa, są szwedzkim hitem wśród słodkich wypieków, które sprzedawane są tuż przed Ostatkami aż do Wielkanocy.  U nas wprawdzie Andrzejki za pasem, jednak warto je upiec już teraz i nie czekać do Wielkiego Postu.

Jako ciekawostkę warto dodać, że Semla (l.poj) jest wypiekana w całej Skandynawii od okresu międzywojennego i już wówczas podbiła podniebienia zarówno Szwedów jak i Finów. I nie ma się czemu dziwić, bo naprawdę jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca. Sama kardamonowa bułeczka jest niewielkich rozmiarów, ale jej migdałowe nadzienie, bita śmietana i oprószona „czapeczka” sprawia, że zyskuje nie tylko na kaloryczności, jak i na smaku. Jej fińska wersja często jest wypełniona dżemem truskawkowym lub malinowym. Ja się pokusiłam o wersję z migdałami i tę opcję polecam;-)   655-pion

Ciasto:

  1. 7 g suchych drożdży
  2. 40 g masła
  3. 120 ml mleka
  4. 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  5. szczypta soli
  6. 2 łyżki cukru
  7. 180 – 200 g mąki pszennej

Masa:

  1. 200 g migdałów (użyłam płatków migdałowych)
  2. 80 g cukru pudru
  3. 1-2 łyżki mleka
  4. 200 ml śmietany 30%
  5. 1 łyżeczka amaretto

Dodatkowo:

  1. jajko „zerówka“ do posmarowania
  2. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier i kardamon. W rondelku umieszczamy masło i mleko. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Wlewamy ciepłą (nie gorącą) mieszankę do pozostałych składników i dobrze wyrabiamy. Ciasto będzie dość luźne i klejące się. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem, na 45 minut, niech podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto, uderzając w nie mocno pięścią. Formujemy 8 równej wielkości bułeczek i kładziemy na wyłożonej papierem blasze do wyrośnięcia (30 minut). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Studzimy na kratce.

Gdy bułki wyrastają, robimy marcepan: namoczone i obrane migdały wkładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż masa się połączy. Jeśli będzie zbyt sypka, dodajemy łyżkę mleka. Zagniatamy całość w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru, pod koniec ubijania dodając łyżeczkę amaretto.

Kiedy bułki ostygną, odcinamy ich górę. Wydrążamy palcami środek i wkładamy kulkę marcepanu. Przekładamy śmietanę do worka cukierniczego i dekorujemy ciastka. Przykrywamy odkrojonym kawałkiem bułki i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło przepisu: www.kukbuk.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *