Bułki i bułeczki

Szybkie ciabatty – włoskie bułeczki

Szybkie ciabatty to wynik moich poszukiwań smaku włoskiego pieczywa, które robi się w miarę sprawnie bez potrzeby przygotowywania zaczynu drożdżowego. Efekt? Całkiem udany, choć mając już nie jeden wypiek na swoim koncie, sądzę, że ciabatty pieczone na poolish dłużej zachowują świeżość, ale o tym w kolejnym wpisie. Tymczasem zapraszam po przepis na ekspresowe ciabatty – w sam raz na karnawałowe przekąski.

 

Składniki na 10 bułeczek:

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

450 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

7 g drożdży instant

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na wolnych obrotach przez ok 3 minuty. Następnie wyłączamy mikser i dajemy ciastu odpocząć przez 15 minut. Po upływie kwadransa włączamy mikser i wyrabiamy na szybkich obrotach przez 5-6 minut. Ciasto będzie luźne, ale elastyczne, zawdzięcza to wysokiej hydracji (nawodnieniu). Kolejno ciasto przykrywamy i przez pierwsze 45 minut składamy ciasto co 15 minut, chwytając omączoną dłonią jeden fragment ciasta, rozciągając i zakładając na przeciwległy fragment. Dzięki temu masa zyska więcej siły i ciasto nie będzie aż tak luźne. Po upływie 45 minut, odstawiamy ciasto do naoliwionej misy lub prostokątnej formy na 60 – 70 minut, by podwoiło objętość. Następnie grubo obsypujemy blat roboczy mąką i wylewamy na nie ciasto. Jego wierzch również grubo obsypujemy mąką. Nie uklepujemy, próbujemy zachować jak najwięcej gazów wytworzonych podczas fermentacji. Kolejno za pomocą skrobki lub noża dzielimy ciasto na regularne kwadraty, przekładamy je delikatnie na papier do pieczenia i tak pozostawiamy je na ok. 40 – 50 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st. C. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę przekładamy bułki wraz z papierem na blachę lub rozgrzany kamień do pieczenia. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy do momentu aż bułki po opukaniu od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *