Bułki i bułeczki

Wielkanocne bułeczki zajączki

Będą wspaniale prezentować się zarówno w wielkanocnym koszyczku, ale i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Robi się je bezproblemowo i co najważniejsze przy ich tworzeniu mogą pomagać nam dzieci. Ciasto jest plastyczne, mimo iż jest kombinacją aż trzech rodzajów mąk: pszennej, pszennej razowej i żytniej chlebowej. Są lekko słodkie, puszyste i mięciutkie. Na pewno  będą Wam smakowały. Spróbujcie sami:)

 

Składniki na ok. 9-10 wielkanocnych bułeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej (mogą być różne mąki, np: 2 szkl. mąki pszennej, pół szkl. mąki pszennej razowej i pół szklanki mąki żytniej jasnej)
  • 100 ml oleju
  • paczka suchych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżka cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo do dekoracji:

rodzynki lub inne bakalie

Przygotowanie:

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka (jak na zdjęciu).

 

 

Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem. Zrobić oczy z rodzynki, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 – 30 minut).

Piec w temperaturze 200ºC – pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Źródło inspiracji: www.pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *