Pieczywo pszenne

Chleb pszenny na pszennym zakwasie dla cierpliwych

Na ten chleb trzeba trochę poczekać. Więc jeśli cierpisz na brak czasu, jesteś osobą pracującą na 4 etaty, to ten przepis niestety nie dla Ciebie. Ale jeśli wygospodarujesz w ciągu tygodnia jedną wolną dobę, warto spróbować go upiec. Chleb pszenny na pszennym zakwasie to mój mały eksperyment, polegający na długiej autolizie ciasta bez zakwasu i powolnym wyrastaniu chleba. Przepis poniżej.

Składniki na 1 bochenek:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie 225 g mąki pszennej typ 1050, 200 g mąki pszennej typ 650, 75 g mąki żytniej chlebowej typ 720)
  • 350 g wody
  • 8 g soli
  • 150 zakwasu pszennego

Przygotowanie:

Mąki i wodę wymieszać tylko do połączenia się składników, przykryć i odstawić do autolizy na 4-5 h. To spowoduje, że bez naszej ingerencji mąka wchłonie wodę i samoistnie rozwinie się gluten. Następnie dodajemy zakwas i mieszamy przy użyciu robota kuchennego hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego na średniej prędkości ok 4-5 minut. Ciasto znowu przykrywamy na 30 h, po tym czasie dodajemy sól i znowu krótko mieszamy. Wyrobioną masę umieszczamy w foliowej torbie i pozostawiamy na 5 h w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto składamy 4 razy co 30 minut, czyli rozciągamy każdy jego bok, nakładając na siebie. Po 5 h, formujemy bochenek i umieszczamy go w omączonym koszu do wyrastania chleba, przykrywamy wsadzamy do lodówki na minimum 12 h. Następnego dnia rano, nagrzewamy kamień do pieczenia lub garnek żeliwny i pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 240 st. C, kolejne 30 minut dopiekamy w temperaturze 210 st. C. Jeśli pieczemy w garnku, pokrywkę należy zdjąć po pierwszych 15 minutach. chleb studzimy na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *