Pieczywo pszenne

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na żytnim zakwasie

Musiałam na chwilę zwolnić tempo, musiałam też wyłączyć piekarnik, co wcale nie oznacza, że moja miłość do chleba również wygasła. Nic z tych rzeczy. Po prostu ktoś trzeci dyktuje mi teraz warunki i moim nadrzędnym celem jest uczynić wszystko, by rosnącemu malcowi pod sercem stworzyć idealne warunki  (czasem też w pozycji leżącej). To tak na wstępie. Ale już jestem i to z całkiem nowym, jeszcze ciepłym przepisem, na chleb pszenny z siemieniem lnianym na żytnim zakwasie. W sam raz dla leniwych piekarzy, lub też bardziej zapracowanych, albo dla tych, którzy chcą chleb zrobić, ale się nie narobić;) W każdym razie chleb jest łatwy i nie wymaga stania i doglądania. A po upieczeniu ma cudnie sprężysty miąższ i bardzo chrupiącą skórkę.

Przepis na 1 bochenek upieczony w keksówce o wymiarach dolnych krawędzi: 20×10 cm

Zaczyn:

30 g aktywnego zakwasu żytniego

100 g mąki żytniej razowej

100 g letniej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na minimum 12 h.

Ciasto właściwe:

Cały zaczyn

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

350 g ciepłej wody

1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)

1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką (ok. 3-4 minuty), przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami keksówki, wierzch wygładzić mokrą łyżką i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Z dodatkiem drożdży chleb wyrośnie w ok. 1,5h, na samym zakwasie może to potrwać ok. 4 h. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Pieczemy 50 – 55 minut. Jeśli chleb zacznie szybko się rumienić można zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Ja piekłam w stałej temperaturze. Studzimy chleb na kratce. Smacznej soboty! 🙂  37

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *