Pieczywo pszenne

Chleb pszenny orzechowy na zakwasie

Czuć, że Święta Bożego Narodzenia już blisko, bowiem orzechy są wszędzie tam, gdzie być powinny…w korzennych piernikach, ciastach czekoladowych, także w chlebie. Ten upiekł się przypadkiem, całkiem nieplanowany, tak po prostu z potrzeby upieczenia chleba. Zakręceni na punkcie domowego pieczywa wiedzą o czym piszę;) Pojawia się koncepcja, pach i wszystko inne może się walić i palić, ale chleb musi się upiec. Ja tak mam i..dobrze mi z tym. Tak więc chcę Was poczęstować orzechowcem, bardzo sycącym i bardzo zdrowym wypiekiem. Na jego walory smakowe i zdrowotne z pewnością ma wpływ spora dawka grubo posiekanych orzechów laskowych i włoskich, mąka pszenna razowa i żytni zakwas.

Składniki na 1 chleb orzechowy:

150 g żytniego, aktywnego zakwasu żytniego

300 g mąki pszennej chlebowej typ 750

200 g mąki pszennej razowej typ 1850

350 g wody

200 g orzechów

9 soli

2-3g drożdży suchych (opcjonalnie)

679-pion

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić zakwas, wodę i obie mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przykryć ścierką i pozostawić do autolizy na 20 – 30 minut. Po pół godzinie wrzuć posiekane orzechy, sól i ewentualnie drożdże – jeśli zakwas jest słaby lub leniwy, jak kto woli. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Jego konsystencja z pewnością będzie gęsta i lekko klejąca. Tak ma być. Teraz miskę należy owinąć w ścierkę lub w folię i odstawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny. W tym czasie ciasto składamy dwukrotnie. Pierwszy raz po 45 minutach i drugi raz po 90 minutach. Po drugim składaniu należy dać ciastu odpocząć ok. 30 minut. Następnie formujemy chleb i umieszczamy w koszyku do wyrastania i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny lub dłużej. Wszystko zależy od siły zakwasu lub użytych drożdży. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Wyrośnięty chleb przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia, dowolnie nacinamy i wkładamy do piekarnika, obficie go spryskując po to, by otrzymać odpowiednią ilość pary, której efektem będzie pięknie wyrośnięty chleb i chrupiąca skórka. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 230 st. C, uchylamy drzwiczki piekarnika by wypuścić wilgoć i pieczemy 30 minut. Gotowy chleb postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Gorący chleb tradycyjnie studzimy na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *