Pieczywo pszenne, Pieczywo pszenne, Różne

Prosty i szybki chleb pszenny

Coraz bardziej doceniam czas…szczególnie ten u schyłku roku, kiedy dni wydają się krótkie, jak pstryknięcie palcem. Za chwilę będziemy przystrajać swe domy, zawisną bombki na choince, a wraz z nią przyjdzie nieoczekiwany Gość…dla dzieci rzecz jasna najważniejszy będzie św. Mikołaj, a dla nas? Oczywiście radość ze wspólnego spotkania przy wigilijnym stole, życzenia, ciepłe spojrzenia, życzliwość ta niecodzienna, wyjątkowa, magiczna. Żeby jednak nie tracić zbyt wiele czasu w wigilijne przedpołudnie na ostatnie zakupy i przygotowania, zachęcam do upieczenia prostego pszennego chleba – takiego codziennego, jaki przychodzi nam jeść każdego dnia. Jego zapach obudzi w nas dziecko i te wspomnienia, które każdy z nas nosi głęboko w sercu.

Co będziemy potrzebować? 2 godzin na pierwsze wyrastanie ciasta, 5 minut na uformowanie chleba, 40-50 minut na ostateczne wyrośnięcie i 45 minut na jego upieczenie. Tylko tyle 🙂

Składniki na 1 bochenek:

150 g zakwasu żytniego

500 g mąki pszennej chlebowej

300 g letniej wody

4 g suchych drożdży

płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i mieszamy na drugiej prędkości za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko klejące. Następnie przełożyć je do czystej naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Aby nadać ciasto większą siłę, składamy je w połowie czasu. Po upływie dwóch godzin, wyjmujemy ciasto na kuchenny blat, formujemy bochenek i przekładamy do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 250 st. C. Po ok. 40 minutach chleb powinien być gotowy do pieczenia. Przekładamy go ostrożnie na kamień, szybko nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut chleb pieczemy z parą. Można więc na dnie piekarnika ustawić metalowe naczynie z wrzątkiem lub też w tym czasie kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą. Po 15 minutach uchylamy lekko drzwiczki, usuwamy parę lub miskę z wodą i obniżamy temperaturę do 220 st. C. Pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony bochenek po postukaniu od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *