Pieczywo pszenne

Razowy chleb słonecznikowy

Wiem, że wielu z Was lubi chleby z dodatkami w postaci ziaren. Ja też takie lubię, choć moje dzieci niekoniecznie. Jednak raz na jakiś czas dorzucam kilka ziarenek tego i owego, a dziś postanowiłam, że chleb będzie mocno napakowany słonecznikiem. Pachnie i smakuje lekko orzechowo. Spróbujcie go upiec.

 

Składniki:

– 150g uprażonego słonecznika

– 150g zakwasu (wyjdzie zarówno na pszennym, jak i na żytnim)

– 150g mąki pszennej razowej (typ 1850 – 2000)

– 450g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

– 400g + 20g wody

– 14g soli (2 łyżeczki)

opcjonalnie: 8g cukru muscovado (1 łyżka)

– 5g suchych drożdży*

*Jeśli zakwas był dokarmiany ok. 8-12 godzin wcześniej i jest bardzo aktywny, to drożdże można pominąć (może to wpłynąć na wydłużenie czasu wyrastania). J

Czas:

– autoliza: 30 min (można pominąć jak ktoś się bardzo spieszy i od razu wyrobić ciasto, ale polecam jednak spróbować z autolizą)

– pierwsze wyrastanie: 90 – 120 min

– drugie wyrastanie: 60 – 90 min

– pieczenie: 45min

Przygotowanie:

1. Autoliza: Mąkę wymieszać z 400g wody – do utworzenia gęstej pasty. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

2. Do ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto – będzie ono dość klejące.

Przykryć ściereczką i odstawić do pierwszego wyrastania na ok. 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania dobrze jest ciasto złożyć (można pominąć, jak nie macie czasu)** 

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i uformować okrągły lub owalny bochenek (jeśli chcecie piec w keksówce).  Przełożyć uformowany chlebek do miski lub koszyka do wyrastania. Przykryć i odstawić do drugiego wyrastania na ok. 1 godzinę (ew. 1,5).

Jeśli pieczecie w keksówce, to uformowany bochenek włóżcie od razu do lekko natłuszczonej foremki i odstawcie w niej do wyrastania.

Na podstawie przepisu z Kucharenka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *