Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb na zaczynie z gruszką

Kiedy chleb wygląda i pachnie jak jesienny sad, nie można przejść obok niego obojętnie. A gdy jest połączeniem tego co najlepsze, czyli mąki żytniej, zakwasu i dojrzałych gruszek, wręcz sam się prosi, żeby go upiec, do czego i Was mocno zachęcam. To w zasadzie ostatni dzwonek, bo dobrych gruszek coraz mniej…A chleb pachnie, oj pachnie….

Składniki na 1 bochenek

Zaczyn:

45 g zakwasu z mąki żytniej razowej
100 g mąki żytniej typu 720
100 g lekko ciepłej wody
150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)DSC_0087

Ciasto właściwe:

395 g zaczynu
140 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki żytniej typu 720
85 g startej na tarce, dojrzałej gruszki
130 g letniej wody
1/2 łyżki octu jabłkowego (pominęłam)
2 łyżeczki soli, plaster gruszki do dekoracji

Przygotowanie:DSC_0113

W dzień poprzedzający pieczenie, wymieszać składniki zaczynu, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 15-16 godz. Następnego dnia rano, do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę, po czym przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Następnie uformować bochenek i umieścić w koszyku lub też przełożyć ciasto do formy wysmarowanej oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Chleb powinien wyrosnąć w ciągu 2 godz. U mnie rósł powoli, więc jest to czas orientacyjny. Kiedy chleb będzie gotów, by wskoczyć do piekarnika, należy przełożyć go kamień i udekorować plastrem gruszki. Aby gruszka nie przypaliła się,  przykryć ją na pierwszy kwadrans kawałkiem papieru do pieczenia. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 250 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 220 i pieczemy kolejne pół godziny. Studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *