Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb razowy z mąką orkiszową na zakwasie jest zdrowszą wersją chleba ze zwykłej pszenicy, którą nie każdy może jeść. Przepis znalazłam w książce „Pieczemy ekologiczny chleb”. To bardzo ciekawa lektura, a właściwie poradnik zawierający wiele starych receptur, ale i nowszych przepisów, którymi szczycą się ekologiczne gospodarstwa wytwarzające m. in. eko pieczywo.

Oryginalna receptura podaje proporcje na 2-3 bochenki i jest bardzo ogólna, bez uwzględnienia gramatury wody. Postarałam się tak dostosować ilość składników, by nie było potrzeby pieczenia aż tylu bochenków.

Przepis na 1 bochenek:

Zaczyn:

  • 40g zakwasu żytniego,
  • 66,6g mąki żytniej razowej,
  • 240g mąki orkiszowej jasnej,
  • 300g wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12 h.

Ciasto właściwe:

  • 360g mąki orkiszowe jasnej,
  • 120 g wody,
  • 10g soli,
  • 6 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant  (pominęłam).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wraz z zaczynem umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Następnie miskę włożyć do torby foliowej i odstawić do fermentacji wstępnej na 2,5h. Czas ten może się wydłużyć, jeśli pominie się drożdże. Gdy chleb podwoi swoją objętość, wyłożyć na omączony blat i uformować bochenek okrągły lub owalny. Umieszczamy go w koszyku do wyrastania i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Jeśli użyliśmy drożdży, czas garowania będzie trwał zaledwie 30 minut, jeśli jednak pieczemy bez użycia drożdży, chleb powinien wyrosnąć w ciągu 2 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia. Gdy chleb będzie gotowy, przekładamy na gorący kamień, nacinamy i wkładamy do zaparowanego piekarnika. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 250 st. C, następnie wypuszczamy parę i dopiekamy przez 30 min w temperaturze 220 st.C Chleb studzimy na kratce. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *