Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb pszenno – orkiszowy z dodatkiem krzycy

Chleb pszenno – orkiszowy z dodatkiem krzycy ( pradawnej odmiany żyta) to propozycja dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba na zakwasie. Jest prosty, nie wymaga wielu umiejętności piekarniczych i wbrew pozorom jest dość szybki w przygotowaniu. Wystarczy, że macie pod ręką aktywny zakwas. W moim przypadku był to pszenny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by był to żytni, nawet orkiszowy. Warunek jest jeden. Musi być odświeżony maksymalnie 6- 8 godzin przed użyciem. 

Składniki na jeden bochenek pieczony w formie o wymiarach:

  • 160 g aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki krzycy* (można zastąpić mąką żytnią razową typ 2000)
  • 370 g ciepłej wody
  • 10 g soli

 

Przygotowanie:

W misce umieścić zakwas i wodę, dobrze go rozprowadzić. Następnie odmierzyć odpowiednie ilości mąki i soli. Wymieszać za pomocą łyżki. Można też użyć miksera i wymieszać na drugiej prędkości przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale równie dobrze sprawdzi się łyżka. Mieszamy ok. 4 minut. Po tym czasie, przykryć ciasto ścierką kuchenną i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Gdy minie kwadrans, przekładamy je do naoliwionej formy i obsypanej otrębami lub płatkami żytnimi, wierzch ciasta wyrównujemy mokrą dłonią lub łyżką, okrywamy ścierką o odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 2- 3 godzin. Wyrośnięty chleb można obsypać dowolnymi ziarnami, lekko je dociskając dłonią lub też posmarować cienką warstwą oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. C (grzanie góra – dół) ok. 60 minut. Gotowy bochenek wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *