Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb pszenno – żytni z czarnymi porzeczkami

Lato trwa i choć chciałoby się tropikalnych temperatur, trzeba zadowolić się kapryśną pogodą. Chyba czas do tego przywyknąć, że lipcowe dni potrafią zaskakiwać deszczem i słońcem i tak na przemian. Najważniejsze, że smaków lata jest teraz pod dostatkiem i warto się nimi nasycać, również dodając owoce do chleba. Z czarnymi porzeczkami niewątpliwie jest kuszący, wilgotny, lekko kwaskowaty miękisz, a skórka przyjemnie chrupie pod zębami. Póki co pierwsza kromka zjedzona przeze mnie, aż jestem ciekawa opinii pozostałych domowników.

 

Poniżej składniki na 1 bochenek w średniej foremce:

Zaczyn:

  • 20 g aktywnego zakwasu
  • 190 g mąki żytniej razowej
  • 190 g wody

Wymieszać, przykryć i odstawić na 12- 14h do przefermentowania.

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g ciepłej wody (jej ilość uzależniona jest od gęstości zaczynu. Jeśli jest dość sztywny, można dodać o 20-30 g więcej wody)
  • 2 g drożdży instatnt
  • 7 g soli
  • 100 g porzeczek (dodałam świeżych. Można również dodać suszone)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać na drugiej prędkości do otrzymania jednolitej masy. ciasto powinno być dość luźne i bardzo elastyczne. Następnie przełożyć ciasto do naoliwionej i wysypanej otrębami foremki i wygładzić mokrą ręką lub łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2- 2,5h. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 st.C i piec przez 1h. Po upieczeniu wyjąć bochenek z formy i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *