Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb pszenno-żytni na maślance

Chleb pszenno – żytni na maślance, rosnący na zakwasie i małą domieszką drożdży to doskonały sposób na wykorzystanie dobroczynnej dla naszego układu pokarmowego maślanki. Chleb z jej dodatkiem długo zachowuje świeżość, podnosi walory smakowe, a przy tym dodaje zdrowotności. Nic tylko piec. Bardzo polecam!

Składniki na jeden bochenek pieczony w formie lub w kształcie okrągłego chleba:

Składniki:
  • 250g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130g mąki żytniej chlebowej
  • 380g mąki pszennej chlebowej
  • 250g maślanki
  • 30g wody
  • 15g soli
  • 2 g suchych drożdży instant

 

Przygotowanie:

Maślankę podgrzać,aby była ciepła (nie gorąca), dodać do niej zakwas, dokładnie wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać za pomocą haka do ciasta drożdżowego, miksując ok. 5 minut. Miskę z ciastem chlebowym przykryć i odstawić do fermentacji wstępnej na 2 – 2 1/2 h. Jeśli chleb pieczemy jako bochen, w połowie czasu, ciasto wyrzucić na omączony blat i złożyć, rozciągając jego boki, nakładając je na siebie – jak list. Po 2 1/2 h formujemy okrągły chleb i pozostawiamy w omączonym koszyku na kolejne 2 h. Gdy dostatecznie wyrośnie, wyrzucamy na rozgrzany kamień do pieczenia i pieczemy z parą pierwsze 15 minut w temp. 240 st. C po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i pieczemy 30 – 35 minut.

Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, chleb po wymieszaniu odpoczywa 1/2 h, po tym czasie, umieszczamy go w foremce i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 230 – 220 st. C ok. 45 – 50 minut. Gotowy chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce. Smacznego!

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *