Pieczywo pszenno - żytnie, Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb żytni z siemieniem lnianym

Jesienią, gdy za oknem bardziej szaro, gdy przenika ziąb, a słońca coraz mniej, nasze podniebienia szukają bardziej wyrazistych smaków, pożywniejszych i pozostawiających dłuższe uczucie sytości. Połączenie żytniego chleba z siemieniem lnianym, wydaje się więc doskonałe, tym bardziej, że gładkie nasiona lnu uchodzą za skarbnicę wielu składników odżywczych. Są dobre zarówno na problemy trawienne, jak i przy chorobach układu odpornościowego. A i w domowym spa mają szerokie zastosowanie, o czym z pewnością wszystkie kobietki dobrze wiedzą. Zatem chleb żytni z siemieniem lnianym jedzmy na zdrowie! 

Przepis na 2 bochenki:

Zaczyn

363 g mąki żytniej chlebowej (3 i 1/2 szklanki)

289 g wody (1 i 1/4 szklanki)

17 g dojrzałego zakwasu (2 łyżki)

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 godzin.

Namoczone ziarno

91 g siemienia lnianego (5/8 szklanki)

272 wody (1 i 1/4 szklanki)

Siemię zalewamy zimną wodą i przykrywamy na całą noc, by zapobiec parowaniu.

Ciasto właściwe

181 g mąki żytniej chlebowej (5/8 szklanki)

363 g mąki pszennej chlebowej (3 szklanki)

113 g wody (1/2 szklanki)

17 g soli

5 g drożdży instant

cały zaczyn

całe namoczone ziarno wraz z wodą

Przygotowanie chleb z siemieniem przekrój

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – 3 minuty na pierwszej prędkości i przez mniej więcej 3 minuty na drugiej prędkości. Następnie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut do tzw. fermentacji wstępnej. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie porcje i formujemy bochenki o dowolnych kształtach. Przekładamy do koszyków i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 240 stopni C. Wyrośnięty chleb przekładamy na kamień, szybko nacinamy i umieszczamy w piekarniku. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, następnie obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez 35 minut. Dobrze wypieczony bochenek wydaje od spodu głuchy odgłos. Chleb studzimy na kratce przez kilka godzin. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *