Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb żytni z żurawiną

Nowy Rok, nowe nadzieje i oczekiwania, a także nowe wyzwania. U mnie nie tylko chlebowe, aczkolwiek chciałabym piec więcej i lepiej, nie zawsze jednak czas i okoliczności na to pozwalają. Mimo to po świątecznym leniuchowaniu, odkurzyłam swój chlebowy zapał i wznawiam pieczenie. Na dobry początek proponuję chleb żytni z żurawiną. O przygotowanie tego bochna poprosiła mnie znajoma, bo czasem też zdarza się, że piekę na zamówienie i staram się to robić z jeszcze większą starannością. Przepis, który mnie zainspirował znalazłam u Hamelmana i nie obyło się bez drobnych modyfikacji. 

Przepis na jeden duży 1,5 kg chleb lub dwa mniejsze:

Zaczyn:

136 g mąki żytniej
108 g wody
6 g zakwasu
 

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:

772 g mąki pszennej chlebowej* (dałam 580 g mąki pszennej chlebowej i 200 g mąki żytniej typ 720)
510 g wody
17 g soli
5 g drożdży instant
2 garście suszonej żurawiny

Przygotowanie:

165  pion
żytni z żurawiną

Wkładamy do miski wszystkie składniki i mieszamy za pomocą robota lub miksera z użyciem haka do ciasta drożdżowego na pierwszej prędkości przez 3 minuty. Następnie 3 – 4 minuty na 2 i 3 prędkości. Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do fermentacji wstępnej. Po tym czasie dzielimy ciasto i formujemy dwa bochenki lub jeden duży. Umieszczamy w koszykach do wyrastania. Ostateczne rośnięcie trwa zaledwie 50 – 60 minut, więc w międzyczasie nagrzewamy piekarnik  wraz z kamieniem do 250 st. C. Wyrośnięty chleb/chleby przekładamy na kamień, dowolnie nacinamy i pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 250 st. C. Aby nadać chlebom piękny kolor i chrupiącą skórkę, spryskujemy w tym czasie piekarnik gorącą wodą. Można też wlać niewielką ilość wody na dolną blachę. Po 15 minutach wypuszczamy parę i zmniejszamy temperaturę do 230 st. C i pieczemy kolejne pół godziny. Gotowe bochenki, dobrze wypieczone,  postukane od spodu wydają głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

Inspiracja: Chleb żytni delikatesowy J. Hamelman

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *