Pieczywo pszenno - żytnie

Czeski chleb na zakwasie

To jest jeden z tych chlebów, które piekę z większą ochotą i częstotliwością. Niczym nie odbiega w smaku od typowych chlebów wymagających długiej fermentacji, a przygotowuje się go znacznie szybciej, co jest niewątpliwie jego wielką zaletą, zwłaszcza, gdy za oknem prawie lato i chce się korzystać ze słońca ile się da. Ale do sedna. Macie zakwas? Jeśli tak to super. Wolne przedpołudnie albo popołudnie? Jeśli tak, to proponuję upiec  właśnie czeski chleb na zakwasie. Nie będziecie żałować. Można go upiec tradycyjnie w foremce lub uformować bochenek podłużny lub okrągły i cieszyć się wspaniałym aromatem wiejskiego pszenno – żytniego chleba. Poniżej składniki na 1 średniej wielkości chleb.

 

 

 

Składniki:

  • 150 aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 300g ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto chlebowe umieścić w misie miksera i wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego (przez 7 – 8 minut lub dłużej – ręcznie). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut, by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut), by było elastyczne. Zostawić na 2 – 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki o wymiarach 13 x 27 cm. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. U mnie trwało to 40 minut Przed pieczeniem można posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.

Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 – 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *