Pieczywo pszenno - żytnie, Pieczywo pszenno - żytnie

Fenomenalnie prosty chleb z pięcioma ziarnami

Jestem przekonana, że każdy może upiec własny chleb. Zarówno ci, którzy nigdy wcześniej nie mieli z pieczeniem do czynienia, tzw. kompletne kulinarne beztalencia ;-), jak i ci, którym notorycznie na wszystko brakuje czasu. Wiem, że wielu z was obawia się zakwasu, jego prowadzenia, dokarmiania, pilnowania czasu, temperatur itp. itd…, ale uwierzcie, że warto go mieć. Ten przepis powstał z głowy, na szybko, bo uznałam, że imieninowy prezent w postaci pachnącego bochenka będzie po stokroć lepszy niż pachnący sztucznymi aromatami kosmetyk. A gdy wyobraźnia podpowiada, by dorzucić kilka zdrowych dodatków, to cieszy się nie tylko obdarowujący, ale i osoba obdarowywana. 

Czego będziesz potrzebował/a do upieczenia tego chleba? Różnych rodzajów mąk, jakie aktualnie masz, trochę zakwasu, drożdży instant, wody, soli i ziarna wedle uznania.

Z przyborów kuchennych: waga kuchenna, miska, łyżka i foremka tzw. keksówka o wymiarach 21×9 cm (dolne krawędzie). Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Łatwiejsze niż obieranie ziemniaków 🙂 Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość składników, wymieszać i przełożyć do naoliwionej i obsypanej otrębami formy. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mój chleb wyrósł w niecałe 2 godziny, więc jest to niewątpliwie atut dla niecierpliwych. Poniżej podaję składniki…

Składniki:DSC_0088

180 g zakwasu żytniego

150 g mąki żytniej razowej typ 2000

100 g mąki żytniej chlebowej typ 720

235 g mąki pszennej chlebowej typ 750

350 – 360 g ciepłej wody

3 g drożdży instant

Ponadto garść uprzednio uprażonego słonecznika, tyle samo łuskanej dyni, odrobina siemienia lnianego (nie za dużo, by chleb nie wyszedł zbyt suchy), sezam…

Gdy chleb podwoi swoją objętość, wierzch lekko posmarować olejem, posypać dowolną mieszanką ziaren i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Gotowy chleb wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *