Pieczywo pszenne, Pieczywo pszenno - żytnie

Lees Sourdough – pszenny zakwasowiec

Po raz kolejny dłuższa przerwa w pieczeniu chleba uświadomiła mi, jak bardzo mi go brakuje i że ten własnej roboty zawsze będzie o niebo lepszy od  wypieków znanej i lubianej piekarni. W sumie to fajnie jest czasem zatęsknić za unoszącym się zapachem gorącego chleba i chrupiącą piętką, bo wtedy doceniamy jego smak jeszcze bardziej. 

Chleb, którym chciałabym się dziś z Wami podzielić, piekłam już wielokrotnie, a przepis pochodzi z bloga Tatter – miłośniczki wypiekania rozmaitych chlebów. Niestety jak się okazuje, blog gdzieś zaginął lub też jego autorka, która od dłuższego czasu już go nie aktualizuje, stwierdziła, że czas się wylogować na dobre… W każdym razie szkoda, bo Piekarnia Tatter była prawdziwą kopalnią dobrych przepisów i wskazówek. Lees Sourdough to jeden z chlebów właśnie z jej kolekcji – pszenny na zakwasie, a właściwie pszenno – żytni. Nie wymaga przygotowania zaczynu, ale potrzebuje dość sporej ilości aktywnego zakwasu żytniego, by tego samego dnia zrobić i upiec pyszny chleb o bardzo chrupiącej skórce. Bardzo polecam. Przepis na jeden bochenek:

Składniki:

240 g aktywnego zakwasu żytniego

390 g mąki pszennej chlebowej

90 g mąki żytniej razowej* ( użyłam mąki żytniej typ 720)

280 g ciepłej wody (można zmniejszyć ilość wody do 260 g, jeśli zamiast mąki żytniej razowej użyjemy mąki żytniej jasnej)

11 g soli

2 g suchych drożdży (opcjonalnie) – dodatek drożdży skróci czas ostatniej fermentacji.

Przygotowanie: 436 pion

W dużej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę pszenną i żytnią. Dokładnie wszystko wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Ja mieszałam przy użyciu robota kuchennego. Po tym czasie, dodać sól i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Ciasto jest lekko lepkie. Zagniecione przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia, w połowie ciasto złożyć. Po upływie całego czasu uformować kulę i odstawić ciasto na 20 minut. Następnie uformowany bochenek złączeniem do góry, wkładamy do koszyczka lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką i odstawiamy na kolejne 2 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni razem z kamieniem do pieczenia.Na gorący kamień wyłożyć ostrożnie chleb i dowolnie naciąć. Po włożeniu chleba, spryskać wodą ze spryskiwacza ścianki piekarnika najlepiej dwukrotnie w 5- minutowych odstępach czasowych. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec ok 25 minut, uważając by nie spiec za bardzo skórki chleba. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku jeszcze przez 10 minut, by skórka się ładnie wysuszyła. Wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Komentarze

  1. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your blog.
    It looks like some of the written text within your content
    are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know
    if this is happening to them as well? This might
    be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
    Appreciate it

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *