Pieczywo żytnie

Chleb żytni z powidłami śliwkowymi

Chleb żytni z powidłami śliwkowymi jest jednym z moich żytnich faworytów. Kiedy zaczynałam piec chleby na zakwasie, a było to 10 lat temu, powidła śliwkowe stanowiły słodką odmianę dla żytniego chleba z orzechami włoskimi. Obie wersje są równie dobre, aż trudno wskazać która lepsza. W tym wpisie chcę Was zachęcić do upieczenia właśnie tego z powidłami. Wszak końcówka lata i sezon na śliwki za chwilę zacznie się na całego. A może macie swoje powidła z poprzedniego roku? Warto ich użyć choćby do wzbogacenia pieczywa. 

Składniki na dwa małe chleby w foremkach lub jeden duży:

Składniki zaczynu:

  • 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 250g wody

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do przefermentowania na 12-14 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 550g zaczynu (całość)
  • 650g mąki żytniej typ 720
  • 180g powideł śliwkowych
  • 500g wody z mlekiem (u mnie 300-350 g wody, reszta mleko)
  • sól (u mnie 1 i 1/4 łyżki)

 

Przygotowanie:

Do wody z mlekiem dodajemy sól i powidła. Mieszamy i wlewamy do zaczynu. Ponownie mieszamy i dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Pozostawiamy na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy, np. otrębami foremki o rozmiarach 11×20 oraz 35×12 . Przekładamy ciasto zwilżoną łyżką do foremek, wyrównujemy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy w początkowej temperaturze 210 przez 15-20 minut. Po kwadransie zmniejszamy do 200 -190 st. C i dopiekamy 45 minut. Po wyjęciu z formy, chleb dopiekałam ok. 10 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *