Pieczywo żytnie

Chleb Żytni Warmińskich Chłopów Bosych

Wiecie, że w niedalekiej odległości od Elbląga, koło Dobrego Miasta, w Praslitach, żyją ludzie, którzy na co dzień są za pan brat z ekologią, przyrodolecznictwem i co ciekawe chodzą boso przez okrągły rok?. Tak, dobrze przeczytaliście, przez okrągły rok! A to dlatego, że tak podobno zdrowiej, normalniej i bliżej natury. Są wyznawcami bosej ekologii: uprawiają ekologiczne zboże, warzywa, wypiekają wiejski chleb, prowadzą warsztaty z ekologicznych metod przetwarzania i wytwarzania  żywności ( kiszenie warzyw, wytwarzanie kwasu buraczanego, warzenie piwa). Pełny powrót do natury, do korzeni. Chleb, który wypiekają wydaje się idealnym na nadchodzący czas Wielkanocy – Chrystus również chodził boso. Ponadto, symbolika chleba związana z Wielkim Czwartkiem – upamiętniającym fakt Ostatniej Wieczerzy, podczas której (…) gdy diabeł już nakłonił serce Judasza Iskarioty syna Szymona, …Umoczywszy więc kawałek [chleba], wziął i podał Judaszowi (…)

Wracając do przepisu…

Autorzy Mariusz i Bożena Sekulscy, prowadzący gospodarstwo w Praslitach, podają proporcje na 4 chlebki o wadze 600 g każdy. Ja zrobiłam jeden prawie dwukilogramowy bochen z połowy składników:

  • mąka żytnia razowa 0,7 kg /najlepiej ekologiczna/,
  •  mąka chlebowa typ 750 1,3kg,
  • sól kamienna,
  • woda

Przygotowanie:

1. Przygotowanie zakwasu: połowę mąki razowej rozrobić z letnią wodą do konsystencji gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce na 1-3 dni, aż zacznie pracować. Potem dodajemy resztę mąki razowej, dolewamy letniej wody i zostawiamy na około 12 godzin.
2. Potem dodajemy 2 łyżeczki soli, 1,3kg mąki chlebowej i tyle letniej wody, aby dało się dobrze wyrobić.
3. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny tak by podwoiło objętość. Następnie przekładamy do foremek do 3/4 objętości i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę aż wyrośnie i wypełni foremkę.
4. Pieczemy w dobrze nagrzanym piecu 220°C około 1 godzinę.

 

Z okazji Świąt Zmartwychwstania Pańskiego, życzę wszystkim czytelnikom i sympatykom domowego pieczenia chleba, radosnego świętowania przy wielkanocnym stole, wielu okazji do rodzinnych spotkań i jeszcze więcej wiosennego optymizmu:) Alleluja!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *