Pieczywo żytnie

Chleb żytni z fermentowaną owsianką i ziarnami

Oprócz wielu zalet i wartości odżywczych płatków owsianych, o których zapewne wiecie, mają one dwie dość poważne wady. Po pierwsze, to są ciężkostrawne i oprócz poczucia sytości, dają również wrażenie „kluchy w żołądku”, co nie jest zbyt przyjemnym doznaniem. A po drugie, jak każdy pełnoziarnisty produkt, zawierają kwas fitowy, który również jest wartościowy, ale znacznie ogranicza przyswajalność żelaza, co nie jest bez znaczenia przy codziennym spożyciu. Ale mamy na to genialny sposób! Mianowicie fermentację, dzięki której kwas fitowy nie utrudnia wchłaniania wapnia i żelaza z płatków. Co więcej, wytworzona spora populacja bakterii kwasu mlekowego, wpływa korzystnie na nasze jelita, oczyszcza je z toksyn, hamuje i przeciwdziała procesom nowotworowym, a także przyspiesza ich pracę. A gdyby je tak dodać do żytniego chleba? Nic prostszego! W ten sposób otrzymamy wspaniały chleb żytni z fermentowaną owsianką. 100% zdrowia i smaku.

 

Aby sfermentować płatki owsiane należy dwie części wody wymieszać z jedną część płatków owsianych, łyżką zakwasu żytniego, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Proste? Pewnie, że tak!

Zatem podaję przepis na chleb żytni z owsianką i różnymi dodatkami w postaci ziaren:

Zaczyn:

  • 60 g zakwasu żytniego,
  • 300g mąki żytniej razowej,
  • 300g ciepłej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.

Owsianka:

  • 160-170 g płatków owsianych (ilość uzależniona od grubości płatków. Polecam płatki górskie),
  • 360g wrzątku,
  • łyżka zakwasu żytniego.

Płatki zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z zakwasem, przykryć i odstawić na 12h do fermentacji.

Ciasto właściwe:

  • 640g mąki żytniej (u mnie pół na pół mąka żytnia razowa i mąka żytnia jasna typ 720,
  • cały zaczyn,
  • cała owsianką,
  • ok. 380 g wody (w zależności od grubości mąki można dodać 20g więcej),
  • 20 g soli,
  • ulubione ziarna.

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie wymieszać, umieścić w naoliownych i obsypanych otrębami 2 formach, wygładzić powierzchnię, przykryć i odstawić na wyrośnięcia na 2-3h. Piec w temperaturze 200st. przez ok. 60 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *