Pieczywo żytnie

Chleb żytni z tymiankiem i majerankiem

Reaktywacja piekarnika. Bidulek zimny jak lód, a za oknem wiosna. Czas więc na coś nowego, a zarazem smacznego i prostego. Propozycja dla kanapowców, kulinarnych leniwców, ceniących dobry smak – chleb żytni z tymiankiem i majerankiem. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko aktywnego zakwasu żytniego, mąki żytniej jasnej, wody, soli i wyżej wymienionych przypraw. W tym przypadku obejdziemy się bez zaczynu, zatem mieszamy składniki, wykładamy do formy i czekamy. Spróbujecie? 

Składniki na jeden bochenek w foremce

175 g aktywnego zakwasu żytniego,

350 g mąki żytniej jasnej typ 720,

200 – 210 g ciepłej wody,

łyżeczka soli,

łyżeczka tymianku,

łyżka majeranku,

pół łyżeczki drożdży instant (można pominąć).

Przygotowanie:

Odmierzamy wyżej wymienione składniki, mieszamy łyżką i przekładamy do naoliwionej i obsypanej otrębami foremki. Powierzchnię wyrównać mokrą łyżką i delikatnie posypać mieszanką przypraw. Przykrywamy folią, lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie chleb rósł 4,5h. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C (funkcja góra – dół) i pieczemy ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce. Szybki, prosty i smaczny. A jaki zapach…mmmm! Wbrew pozorom, smakuje nawet dzieciom. Polecam!

Przepis własny

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *