Pieczywo żytnie

Żytni chleb z prażoną cebulką. Metoda trójfazowa

Zakwaszanie ciasta metodą dwu lub trójfazową, sprawia, że mąka żytnia, którą używamy do danego wypieku, jest łatwiej/lepiej przyswajalna przez nasz organizm, więcej wartości odżywczych jest uwalnianych z mąki, co w rezultacie daje nam więcej zdrowia i siły, a chleb, który powstanie na zakwaszonej mące jest niezwykle smaczny i aromatyczny. W tym przepisie chcę Wam pokazać, jak w prosty sposób można poprowadzić ciasto chlebowe metodą trójfazową, gwarantującą udany chleb, jakiego w życiu nie jedliście. 

Składniki na dwa chleby upieczone w formach o wymiarach

I etap

  • 40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 310 ciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej typ 720.

Składniki po wymieszaniu w misce przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

II etap

  • Przefermentowany zaczyn z etapu I,
  • 150 g mąki żytniej typ 2000,
  • 170 g letniej wody

Do zaczynu z etapu I dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem. Ciasto wyrównujemy i owijamy reklamówką, aby ciasto nie parowało. Czas II etapu trwa mniej więcej 3 godziny.

 

Etap III Ciasto właściwe

  • 1010g zaczynu, całość z etapu I i II,
  • 700g mąki żytniej typ 720,
  • 600 g ciepłej wody,
  • garść prażonej cebulki,
  • 23 g soli.
Chleb żytni z prażoną cebulką

 

Przygotowanie:

Do zaczynu dodajemy wodę z solą, tym sposobem rozluźnimy ciasto. Następnie mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia. Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje. Można dodać ulubione dodatki, np. prażoną cebulkę lub zioła. Pozostawiam Wam wolną rękę. Każdą z porcji przekładamy do naoliwionych form,dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię ciasta. Wierzch można udekorować czymkolwiek,np. pestkami, nasionami, albo oprószyć mąką. Chleby pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Gotowe chleby dodatkowo tuż przed pieczeniem można posmarować olejem. Pieczemy w temperaturze 220 – 210 st. C przez pierwsze 15-20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i dopiekamy kolejne 40-45 minut.  Gotowe bochenki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *