Do chleba

Masło domowej roboty. Zobacz, jakie to proste!

Nie trzeba być leciwą babcią, mieć stada krów i mieszkać na wsi, by zrobić masło w domowym zaciszu. Wystarczy litr tłustej, najlepiej wiejskiej śmietany, mikser i wolna godzina. Wielkich, kulinarnych umiejętności również nie potrzeba, aby uzyskać smak dzieciństwa i cieszyć się prawdziwie swojskim smarowidłem, a w połączeniu z domowej roboty chlebem, ach! niebo w gębie! Do zrobienia własnego masła skłoniły mnie ostatnie podwyżki cen z nim związanych, o zgrozo, za kostkę 200 g zapłacić  przeciętnie trzeba 6,50 zł, a za osełkę 9,99 zł! Istne szaleństwo! Co ciekawe, cena mleka w ogóle nie wzrosła.  

Czego potrzebujemy do zrobienia masła?

  • Minimum 500 ml śmietany, najlepiej 36-40%
  • Mikser z trzepaczką do ubijania śmietany,
  • misę do ubijania masła,
  • sito,
  • lnianą ścierkę lub gazę
  • garnek lub miskę z zimną wodą

Przygotowanie masła:

Schłodzona śmietana  
  1. Przelej śmietanę do misy miksera. Powinna być dobrze schłodzona, wówczas będzie się lepiej ubijać.
Śmietana przed ubijaniem

 

2. Włącz mikser na wolne obroty i zacznij ubijać. Kiedy zacznie nieco gęstnieć, zwiększ je do maksimum, wówczas uzyskamy gęstą śmietanę.

3. Po kilku minutach zauważysz w niej grudki, a ze śmietany zacznie oddzielać się białawy płyn – maślanka. W tym momencie proponuję zabezpieczyć misę ścierką.

Tworzące się masło i maślanka

4. Po około 7-8 minutach, uzyskujemy masło. Teraz zbieramy je łyżką na wyłożone sito z gazą lub lnianą ścierkę i dokładnie odsączamy. Maślankę przelewamy do osobnego naczynia. Można ją oczywiście wypić lub wykorzystać np. do wypieku chleba. Ja właśnie tak zrobiłam:)

Masło przed odsączeniem

5. Gdy mamy już bryłkę masła wstępnie odsączoną, zanurzamy ją w misce z zimną wodą i za pomocą łyżki, wyciskamy z niej resztki maślanki. Wodę wymieniamy 2-3 razy, aż przestanie się wytrącać maślanka.

Odsączanie masła w zimnej wodzie
Gotowe uformowane masło przed schłodzeniem

6. Gotowe masło przenosimy np. na folię spożywczą, formujemy dowolny kształt, zawijamy i schładzamy w lodówce.

I tym oto sposobem mamy swoje, pyszne masło domowej roboty, bez konserwantów i innych zbędnych utwardzaczy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *