Bułki i bułeczki, Pieczywo na drożdżach

Bułki grahamki – smaczne i zdrowe

Bułki grahamki. Polecają je wszyscy dietetycy ze względu na nieocenione wartości odżywcze, bo zawierają całą paletę witamin z grupy B, kwas foliowy i sporo błonnika. Szczególnie zalecane są dzieciom, gdyż w przeciwieństwie do zwykłych bułek pszennych wypiekane są z mąki pszennej razowej, czyli takiej, która ma w swym składzie otręby. Hola hola! Przecież każdy chce jeść smacznie i zdrowo.  Upieczmy je więc na śniadanie. Co Wy na to?

Składniki na 10 grahamek:

300 g mąki pszennej graham (1850)
200 g mąki chlebowej 550
1 opakowanie suchych drożdży
300-350 ml pół na pół wody z letnim mlekiem (ja dodałam 310 ml)
1 łyżka  miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego (pominęłam)
+2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Zajmie to ok. godzinę. Wyłożyć na matę lub stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki i zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków o wadze 85-88 g. Uformować grahamki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do napuszenia. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. Studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Na podstawie przepisu ze strony Gotuj Zdrowo!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *