Pieczywo pszenno - żytnie

Chleb na sposób francuski

Ostatnio sporo czasu poświęcam na poszukiwanie starych receptur, według których piekły nasze prababki, jak i starsze pokolenia. W międzyczasie znalazłam trochę przepisów regionalnych, bardzo ciekawych, oryginalnych i na pewno smacznych, wszak każdy region Polski może poszczycić się swoimi chlebami i to z historią. Na  przepis na chleb na sposób francuski natknęłam się, przeglądając książkę „Pieczemy ekologiczny chleb”.  Ciekawość podpowiadała, by sprawdzić pierwotne źródło receptury i okazuje się, że chleb na sposób francuski zaistniał na rynku wydawniczym  już w roku 1931, w książce kucharskiej „Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa” Marii Disslowej. Sprawdziłam i upiekłam . Fantastyczny bochen! Z racji tego, że podane składniki wskazują na sporych rozmiarów chleb, postanowiłam upiec z połowy porcji. Warto!

 

Składniki

  • 1/4 l. ciepłej wody
  • 8 dag soli
  • 2 1/2 dag drożdży
  • 1/2 l. mąki żytniej na rozczyn (użyłam mąki żytniej razowej)
  • 1/4 l. wody
  • 8 dag soli
  • 1 l. mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)

Przygotowanie: 

Zrobić rozczyn wieczorem. Wymieszać mąkę z ciepłą wodą, solą i drożdżami, wyciągnąć ciasto łyżką do góry, aby ciągnęło się jak strudel, mieszać 1/2 godz., odstawić do sfermentowania. Następnego dnia dodać do ciasta resztę mąki, soli i wody, wyciągnąć ciasto ręką, mieszać 1/2 godz., odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz., włożyć do formy, a gdy ponownie wyrośnie, wstawić na godzinę do gorącego pieca.

Przepis kulinarny pochodzi z książki kucharskiej
Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa
Maria Disslowa
Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu
1931 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *