Pieczywo bezglutenowe

Chleb kukurydziany

Od jakiegoś czasu stała na półce z mąkami i czekała na swój debiut…Bardzo miałka, o pięknym żółtym kolorze i nadzwyczaj puszysta. Zastanawiałam się, do czego ją użyć i padło na chleb. Nie jest to niestety czysto bezglutenowy wypiek, aczkolwiek sporą część użytej mąki stanowi właśnie mąka kukurydziana i choćby ze względu na swoje różnorodne właściwości i wartości odżywcze ( jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B), warto upiec ten oto chleb. 

 

Przepis na jeden bochenek chleba kukurydzianego:

Zaczyn drożdżowy poolish:

115g mąki pszennej chlebowej

115g ciepłej wody

1/8 łyżeczki suchych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 h.

Ciasto właściwe:

225g mąki pszennej chlebowej

115g mąki kukurydzianej

175g ciepłej wody

10g soli

3g drożdży instant

2 łyżki oliwy z oliwek

cały zaczyn

Przygotowanie:chleb kukurydziany gł

Wkładamy do miski mąkę kukurydzianą (może być kaszka kukurydziana) i zalewamy wodą w ilości przeznaczonej na ciasto. Pozostawiamy na 15 minut do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na pierwszej prędkości robota do połączenia się składników. Absorpcja wody może być znacznie większa z użyciem kaszki, dlatego też należy korygować jej ilość w razie potrzeby. Następnie wyrabiamy ciasto na 2 prędkości przez około 3-4 minuty do wytworzenia się siatki głutenowej. Ciasto ma mieć średnią konsystencję.

Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem na 1,5 h. W połowie czasu składamy ciasto, wyjmując je na blat, rozciągając w prostokąt i składając na cztery (jak list). Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do omączonego koszyka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 240 st. C. Gdy chleb podwoi swoją objętość ostrożnie przekładamy na rozgrzany kamień, dowolnie nacinamy, zaparowujemy piekarnik i pieczemy 45 minut. Po 15 minutach wypuszczamy parę i pieczemy w suchym piekarniku. Gorący bochenek studzimy na kratce. Smacznego!

Chleb kukurydziany może być idealnym pieczywem dla niemowląt, wprowadzając do diety niewielką ilość glutenu.

Na podstawie przepisu Jeffrey’a Hamelmana z książki „Chleb”.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *