Pieczywo pszenne

Biały chleb pszenny dla zabieganych

Gdy cierpisz na nadmiar zakwasu, za to jesteś ciągle w niedoczasie, w domu milion obowiązków, a  jednak marzy Ci się chleb z chrupiącą skórką? Proponuję przepis na biały chleb pszenny dla zabieganych, czyli w sam raz dla Ciebie. W ciągu 4 godzin da się to zrobić, nie martwiąc się, że zjadasz zwykły chleb na drożdżach, bo akurat ten jest na zakwasie i na drożdżach;) 

Co potrzebujesz?

  • 150 g żytniego zakwasu,
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 – 300 g ciepłej wody, w zależności od gęstości zakwasu
  • 5 g suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, następne 2-3 minuty na szybkich. Następnie ciasto okryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, uformować bochenek o dowolnym kształcie i umieścić go w koszyku do wyrastania na 1 h. W międzyczasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do temperatury 240 st. C. Gdy chleb podwoi swoją objętość, przełożyć go ostrożnie na gorący kamień, piekarnik zaparować i piec pierwsze 15 minut z parą, następnie, wypuścić parę i dopiekać chleb w temperaturze 220 C przez kolejne 30 minut. Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *