Pieczywo pszenne

Biały chleb pszenny dla zabieganych

Gdy cierpisz na nadmiar zakwasu, za to jesteś ciągle w niedoczasie, w domu milion obowiązków, a  jednak marzy Ci się chleb z chrupiącą skórką? Proponuję przepis na biały chleb pszenny dla zabieganych, czyli w sam raz dla Ciebie. W ciągu 4 godzin da się to zrobić, nie martwiąc się, że zjadasz zwykły chleb na drożdżach, bo akurat ten jest na zakwasie i na drożdżach;) 

Co potrzebujesz?

  • 150 g żytniego zakwasu,
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 – 300 g ciepłej wody, w zależności od gęstości zakwasu
  • 5 g suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, następne 2-3 minuty na szybkich. Następnie ciasto okryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, uformować bochenek o dowolnym kształcie i umieścić go w koszyku do wyrastania na 1 h. W międzyczasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do temperatury 240 st. C. Gdy chleb podwoi swoją objętość, przełożyć go ostrożnie na gorący kamień, piekarnik zaparować i piec pierwsze 15 minut z parą, następnie, wypuścić parę i dopiekać chleb w temperaturze 220 C przez kolejne 30 minut. Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

Komentarze

  1. Dzień dobry, korzystam z wielu Twoich przepisów i jest pysznie dziękuję, natomiast mam pytanie czy ten chleb mogę piec w piekarniku elektrycznym bez kamienia i parowania?

    1. Można na przykład upiec go w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku, albo na blasze lub w keksowce. Naczynia jednak trzeba wcześniej nagrzać w temperaturze max 250st przez ok 40 min. i piec przez pierwsze 20 minut z pokrywą, następne 25 bez. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *