Pieczywo pszenne

Chleb orkiszowy z miodem

O 6 rano, niesiona raczej rozsądkiem niż głodem, zaglądając do szafki, gdzie zwyczajowo przechowuję chleb, zastałam tam wielkie NIC.  Należało więc zabrać się za zrobienie szybkiego, aczkolwiek zdrowego bochenka. Mój niespełna dwuletni gagatek lubi każde pieczywo, najlepiej suche albo z samym masełkiem. Tym razem musi poczekać. Na dzień dobry poszła jajecznica z koperkiem, a na drugie śniadanko chleb orkiszowy z miodem. Smacznie, szybko i pysznie.

Składniki na jeden bochenek w foremce:

  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 270 ml letniej wody

Przygotowanie:

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Przepis pochodzi ze strony: www.smakowitychleb.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *