Pieczywo pszenne, Różne

Chleb pszenny drożdżowy. Łatwy i szybki

Wiem, że lubicie proste i nieskomplikowane przepisy. Zresztą nie ma co ukrywać, lato nie sprzyja długiemu staniu przy garach, cytując klasyka „szkoda na to czasu, żeby tracić czas” 😉 Ja również jestem zwolenniczką błogiego leniuchowania, obcowania z naturą, obecnie grzebania we własnych grządkach i przyglądania się, jak wzrastają pierwsze pomidory i ogórki. Mimo to nie zapominam o chlebie, bo nic innego nie przynosi mi takiej satysfakcji, jak upieczenie własnego bochenka. Dzisiejszy wypiek jest z tych szybkich i łatwych, bez zakwasu, czyli idealny dla początkujących piekarzy. Jeśli jesteś na początku swej drogi piekarniczej , chleb pszenny drożdżowy na pewno się uda.

Poniżej składniki na jeden bochenek:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 350g letniej wody
  • 4g drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dość luźne, ale bardzo elastyczne z dobrze rozwinięta siatką glutenową. Następnie między z ciastem szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 h, składając je w połowie czasu, czyli po 1 h. Po upływie 2 h, formujemy bochenek o dowolnym kształcie i umieszczamy w koszyku do rozrostu chleba, złączeniem do góry. Końcowy etap wyrastają trwa tu zaledwie 40 minut, więc w tym czasie warto dobrze rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia. Zalecana temperatura to 240ºC z parą. Gdy chleb już jest gotowy, przekładamy go ostrożnie na gorący kamień i pierwsze 15 minut pieczemy w temp. 240ºC, następnie wypuszczamy zgromadzoną parę wodną i obniżamy temperaturę do 200 °C. Chleb powinien być gotowy po 30 minutach. Postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *