Pieczywo pszenne

Chleb pszenny wieloziarnisty

Mój niezawodny sposób na pozbycie się chandry? Upieczenie chleba. Przesiewam mąkę, dodaję zakwas lub drożdże, wodę, sól i co tam wyobraźnia podpowiada, mieszam, miksuję, czekam, składam, znowu czekam, formuję bochenek, włączam piekarnik i…znowu czekam aż nabierze odpowiednich rozmiarów, następnie przekładam na kamień i po 40 minutach ani śladu po złym humorze. Wyciągam kolejny dobry chleb. Uwaga, bo gorący, ale za to jak pachnie. Nosa nie mogę oderwać. Zachwycona przepisem Piotra Kucharskiego na chleb piwno – cebulowy, ni stąd ni zowąd w domu pojawiła się kolejna książka. Zgadnijcie jaka?:) Mój mąż chyba czyta  w moich myślach. Tak więc korzystając z okazji biorę się za wypiek z jego zbioru pt. „Chleb. Domowa piekarnia”. Chleb pszenny wieloziarnisty w jego wykonaniu ma mnóstwo przeróżnych ziaren: dynię, słonecznik, sezam i bodajże siemię lniane. U mnie dominuje sezam i siemię. Również zdrowo i smacznie, a do tego szybko. Polecam szczególnie tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba. 

Przepis na 1 bochenek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 400 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży
  • 150 g ziaren (dowolna kombinacja)
  • 10 g soli

 

Przygotowanie:WP_20160219_040

Jeśli używamy drożdży świeżych, najpierw przygotowujemy rozczyn: W misce mieszamy drożdże ze 100 ml wody, dodajemy 100 g mąki pszennej typ 750, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 – 60 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, mieszamy wszystkie składniki jednocześnie, najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Ciasto ma być lekko klejące, ale sprężyste. Mieszamy około 7 minut. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. W połowie czasu ciasto wyrzucamy na naoliwiony blat i rozciągamy każdy jego bok, składając jak list. Po upływie 2 godzin, formujemy chleb i wkładamy złączeniem do góry do omączonego koszyka. Przykrywamy i czekamy ok. 40 minut. W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 240-250 st. C. Wyrośnięty chleb przekładamy na rozgrzany kamień, wsuwamy do zaparowanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C. Gotowy chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce, a potem jemy:) Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *