Pieczywo pszenne

Chleb pszenny z dodatkiem jogurtu

Nowy piekarnik daje mi szersze pole do popisu. Chce mi się piec i piec, a tyle chlebów jeszcze przede mną. Tym razem z bardzo prostego przepisu, wyszedł bardzo dobry chleb pszenny z dodatkiem jogurtu naturalnego, żywcem przypominający pieczywo na zakwasie, a ten wbrew pozorom jest jego drożdżowym odzwierciedleniem – taki mały oszust;-) Za to pulchny w środku, mięciutki, z cienką chrupiącą skórką. Uda się każdemu nawet niewprawionemu piekarzowi. Polecam, chociażby na kolację. Jego przygotowanie trwa 3,5 godziny.

Składniki na jeden średniej wielkości bochenek:888-pion

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • łyżka stołowa jogurtu greckiego (30 g)
  • 320 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 12 g soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Do misy robota kuchennego odmierzyć wszystkie składniki oprócz soli i wyrobić na postrzępioną masę, tylko do połączenia składników. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 15 – 20 minut do autolizy. Następnie dodać sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto będzie sprężyste i delikatnie lepkie. Umieszczamy je wraz z miską w foliowej torbie na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie przenosimy na omączony blat rozpłaszczamy i każdy bok rozciągamy i nakładamy na przeciwległy. Ciasto przekładamy z powrotem do miski i pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C, wraz z garnkiem żeliwnym lub kamieniem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie wyjmujemy je z miski na blat, by nie pozbawiać go zbytnio gazu, staramy się kilkoma ruchami uformować okrągły bochenek. Następnie umieszczamy go w koszyku do wyrastania lub w innym okrągłym naczyniu. Pamiętajmy jednak, by koszyk lub miskę odpowiednio do tego przygotować, wyścielając kuchenną ściereczką, obsypując ją mąką. Chleb w koszyku potrzebuje zaledwie 25 minut i jest gotów, by umieścić go w rozgrzanym garnku. Pierwsze 15 minut pieczemy z pokrywką, kolejne 30 minut bez pokrywki do zarumienienia skórki. Chleb studzimy na kratce. Smacznego!

 

 

Żródło przepisu: www.makebread.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *