Pieczywo pszenne

Chleb sezamowy na maślance

Nigdy nie lubiłam chlebów na maślance. Jakoś nie przekonywał mnie ich mdły smak ani struktura. Dzięki temu przepisowi, zmieniłam zdanie, bo ów wypiek jest naprawdę wyborny, a do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Chleb ma puszysty miękisz, a użyte ziarna sezamu (jest ich tu naprawdę dużo), sprawiają, że jest on bardzo aromatyczny. Musicie go spróbować!

Składniki na 1 bochenek:

1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

1/4 szklanki letniej wody

1 łyżeczka płynnego miodu

2 szklanki mąki pszennej chlebowej

1/2 szklanki mąki orkiszowej

1/2 szklanka mąki pszennej razowej

2 łyżki otrębów pszennych

2 łyżki zarodków pszennych (dodałam otrębów)

1 łyżeczka drożdży instant

1 i 1/3 łyżeczki soli

po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (użyłam tylko białego)

Przygotowanie:

DSC_0132
Chleb sezamowy na maślance

Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć folią lub ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości. (Mój chleb potrzebował zaledwie godziny, więc należy go pilnować, by nie przegapić właściwego momentu i nie opadł podczas przenoszenia na kamień lub blachę). Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

 Piec 10 minut w temperaturze 240 º C (piekarnik spryskać wodą), potem 10 minut w 220 º C, i ostatnie 10 minut w 200 º C. Studzić na kratce.

Smacznego!

Źródło przepisu: www.mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *