Pieczywo pszenne, Różne

Drożdżowy francuski chleb z zieloną pietruszką

Przywołuję wiosnę tym oto chlebem. Świeżym, z chrupiącą skórką, pachnącym zbożem i zieloną pietruszką. I choć na zieleń za oknem jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać, na chlebie w postaci świeżej gałązki lub w środku, doda z pewnością odrobinę świeżości. Zachęcam do eksperymentów . Ten chleb jest tego wart.

Przepis na chleb francuski pochodzi z polskiego wydania książki Jeffreya Hamelmana, z moimi modyfikacjami.

Składniki na jeden 1kg bochenek:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 420 g ciepłej wody
  • 2 g drożdży instant
  • 8 soli
  • nać pietruszki

 

 

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz pietruszki i wyrabiać przez pierwszą minutę na wolnych obrotach, przez kolejne dwie minuty na drugiej prędkości, nie doprowadzając do zbytniego rozwinięcia się siatki glutenowej. Ciasto ma być średnio luźne. Na sam koniec dosypać pietruszkę. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 2,5 h, składając je dwa razy w równych odstępach czasowych, czyli co 50 minut. Po tym czasie uformować okrągły bochenek i umieścić go w omączonym koszyku złączeniem do góry. Chleb będzie gotowy do pieczenia po ok. 1,5 h. W międzyczasie rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem lub garnkiem do 250 st. C. Następnie ostrożnie przełożyć chleb do garnka lub na kamień, dowolnie go naciąć. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą , kolejne 30 minut bez pary w temperaturze 230 st. C. Jeśli pieczemy chleb w garnku, po pierwszym kwadransie zdejmujemy pokrywkę, by chleb nabrał odpowiedniego kolorytu. Upieczony bochenek studzimy na kratce. Smacznego.

 

Drożdżowy chleb francuski z zieloną pietruszką świetnie sprawdzi się jako baza do wiosennych kremowych past, dań jednogarnkowych, zup czy hummusu.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *