Pieczywo pszenne

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, którego spożywanie rozpowszechniło się podczas licznych podróży starożytnych Rzymian. Dziś jada się ją na ogół jako przekąskę lub lekki posiłek. Bywa chrupka lub miękka, cienka lub gruba, może uginać się od przybrania. Smak również może się zmieniać, w zależności od składników. Jednak jedna kwestia pozostaje niezmienna – ciasto drożdżowe, które przynajmniej raz odstawiono do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuje się je lub rozpłaszcza ręcznie, formując z niego odpowiedniej wielkości krążek, który umieszcza się w dobrze natłuszczonej olejem formie o średnicy około 25 cm. Na całej powierzchni ciasta robi się czubkami palców wgłębienia. Reszta, czyli składniki pozostaje dowolna, w zależności od upodobań. W mojej focacci znalazły się zarówno świeże zioła, takie jak rozmaryn i bazylia, ale i oliwki, cebula, kilka plasterków pomidorów i mniej oczywiste pieczarki i mozarella. Zachęcam do jej upieczenia.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 210 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na wierzch (dowolnie):593-przed

  • świeże zioła,
  • oliwki
  • cebula
  • pomidorki
  • sól morska
  • pieprz
  • ewentualnie pieczarki
  • mozarella

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).

Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 – 40 minut do napuszenia (powinno ponownie podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.

Ciasto delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć oliwki, cebulę, zioła, itp.

Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.

Smacznego :-).603

Przepis Jennie Shapter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *